Brandputten en bluswatervoorziening

Een brandput zorgt ervoor dat de brandweer makkelijk toegang heeft tot voldoende bluswater. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De levering van bluswater wordt namelijk niet meer gegarandeerd door waterleidingmaatschappijen. Een brandput is een goed alternatief en is een ideale oplossing om woonwijken en bedrijventerreinen van voldoende bluswater te voorzien.

Aangezien het gaat om grote debieten van 60, 90 of 120 m3/h, moet een brandput professioneel worden aangelegd. Daar kan Pijpers Bronbemalingen in voorzien. Wij zijn met 100 jaar ervaring dé specialist op het gebied van brandputten, waterbronnen en drinkwaterbronnen.

Wij werken volgens de Algemene Richtlijnen voor de aanleg van brandputten en overleggen met de opdrachtgever en de regionale brandweer over de plaats, het debiet en de uitvoering. Elke boring voeren we bovendien uit volgens de beoordelingsrichtlijnen en met de benodigde certificaten. Kies voor Pijpers Bronbemalingen en u bent verzekerd van een betrouwbare brandput die bij een calamiteit feilloos werkt. 

Gesloten geboorde brandput

Een gesloten geboorde brandput wordt afgewerkt met een vaste zuigbuis. Deze monteren wij aan een RVS-bronplaat met bocht. De brandweer kan de zuigslang vervolgens aansluiten op deze vaste zuigbuis. Meestal wordt gekozen voor een bovengrondse gesloten brandput. Wanneer er geen ruimte is voor een bovengrondse voorziening, kunnen wij een blusvoorziening ondergronds afwerken in een open betonput met een gietijzeren deksel dat het opschrift ‘brandput’ heeft. Vanuit deze betonput werken wij dan met een uitneembare bocht met haalbuis en Storz-aansluiting.

Open geboorde brandput

Een open geboorde brandput is ook afgewerkt met een gietijzeren deksel, maar hieronder bevindt zich een open bron. De brandweer kan met een eigen zuigslang direct water oppompen uit deze put. De bovenste 10 meter van de stijgbuis wordt daarom eventueel met een grotere diameter buis uitgevoerd dan de rest van de bron.

Gesloten brandput (sprinklerbron) met eigen opvoerpomp/ onderwaterpomp

Men kiest meestal voor deze variant wanneer de grondwaterstand verder onder het maaiveld staat dan vier meter. Een gesloten brandput met eigen opvoerpomp/ onderwaterpomp is ook de beste keuze wanneer een primaire bluswatervoorziening vereist is. In de geboorde put monteren we dan een onderwaterpomp aan de RVS-stijgleiding, welke uitkomt op een bronplaat met RVS-bocht met Storz-koppeling.

Brandkranen

Op grotere locaties zijn soms meerdere primaire bluspunten gewenst. In dat geval kan Pijpers Bronbemalingen een netwerk van ondergrondse leidingen realiseren, eindigend op diverse plekken. Bij iedere (onder- of bovengrondse) brandkraan kunnen we een eigen schakelaar plaatsen om de pomp te starten en stoppen. Ook kunnen we een besturing realiseren waarbij de pomp inschakelt op een zogenaamde druk-val in het leidingnetwerk.

Controle, onderhoud en inspectie

Een brandput is aangelegd voor gebruik bij calamiteiten. In geval van nood moet u daarom kunnen vertrouwen op een juiste werking en voldoende wateropbrengst. Om hier zeker van te zijn, is het uiterst belangrijk om uw brandputten regelmatig te laten testen en te beproeven. Ook brandweer, overheid en verzekeraars stellen eisen aan de gehele installatie en het onderhoud hiervan.

Voor de controle, het onderhoud en de inspectie van brandputten bent u bij Pijpers Bronbemalingen BV aan het juiste adres. Na afronding van de controle ontvangt u van ons een uitgebreide rapportage met alle testresultaten, die u ook kunt gebruiken voor uw verzekering.

            Onze primaire controlepunten:

  • Afwerking van de brandput.
  • Zichtbaarheid vanaf de weg.
  • Bereikbaarheid en GPS-coördinaten voor een snelle inzetbaarheid door de brandweer.
  • Algehele staat van de brandput (pakkingen, lekkages en beschadigingen)
  • Controle op voldoende en maximale levering van bluswater.
  • Controle op de juiste werking van brandputten met bronpomp en besturing.
  • Controlesticker plakken.

Dankzij onze uitgebreide controle weet u zeker dat u op de brandput kunt vertrouwen op het moment dat dit het hardste nodig is. Voor het onderhoud aan uw brandputten kunt u bovendien een onderhoudscontract bij ons afsluiten. Zo bent u verzekerd van een periodieke controle van uw brandputten.

 

Offerte aanvragen